happy new year :)

Firar nyår ensam i år, kanske låter tråkigt men jag är helt slut för att träffa vännerna idag.

hela kvällen ska jag tillbringa såhär:

liten tv (a) <3


happy new year. ♥



film nörd

Det här låg i postlådan när jag kom hem:
Blev super glad, verkligen :D



Har ju snart tagit mig igenom andra säsongen av Gossip Girl också, och det tog bara tre dagar att ta sig igenom första säsongen av One Tree Hill eheheh..

hemma igen

Äntligen så är man hemma, är helt slut. Men det var verkligen trevligt att träffa Kine och hennes familj.
Var skönt att va med någon som förstår en precis. Hur man mår osv. Eftersom vi har samma sjukdom.
Jag glömde faktiskt under några timmar att jag var sjuk. Blev så mycket bättre av det. Det var verkligen skönt att träffa någon som var lika lugn som mig, någon som inte hade överskottsenergi. Man blir rätt trött av andra ibland som är hur galen som helst, när man själv känner sig död.

i väntan på båten..


Chill på båten

Sitter på båten till Strömstad nu, det är ca en timme kvar. Har precis varit på taxfree'n och köpt en massa godis, haha typ.. (: Så chillar bara med chips och Facebook ;) Men bloggas mer när jag kommer hem. <3

den bästa dagen på länge



Den bästa dagen på länge ♥

bortrest för tillfället

Åkte till Strömstad idag för att möta söta Kine och hennes familj. Var super trevligt verkligen!
Så var där i några timmar för att vid halv fem åka Strömstad-Sandefjord färjan så sitter nu här i Larvik med Kine och nördar med var sin data. : )




HAHA! Provade en massa skumma mössor på båten. lol :D  
hmm.. passar dock inte i den ;)


God jul :D


Like it's her birthday - Good Charlotte <3


Har kommit hem nu från en låång med super trevlig dag! :)
Var först på dagen hos min faster och firade jul där. Super mys!
Sen mot kvällen åkte jag till mormor och morfar för att fira jul där också. Och alltid lika mys där också.
Blev en del julklappar - och är heelt nöjd med allt! Även om jag inte hade en lång önskelista i år så blev jag verkligen nöjd ändå.



Haha! Jag vann till och med 25 kr på en trisslott (y)


Vet ni vad? Fler bilder kommer en annan dag, för orkar verkligen inte med det nu. Är helt slut. Så ska lägga mig i sängen och se på första säsongen av One Tree Hill. :D

fotobok

Jag har äntligen börjat fixa med min egna fotobok! Det har varit mina planer i mer än ett halvår, och för två dagar sedan orkade jag äntligen börja med den. :)
Mycket jobb är det med den, men jag älskar allt som har med scrapbooking att göra.

Den är ju långt ifrån klar och jag har allt för lite bilder. Men så fort jag mår helt bra så ska jag ut och fota. Har inte gjort det på evigheter. Saknar det verkligen!




vad tycks? : )

Laktos - gluten - ägg !

Det som jag har oroat mig så mycket för fick jag svar på igår. För mamma ringde Lillestrøm igår för att höra om svaren på mina prover. Och jaa det visades att jag inte tålde gluten. :(
Men något som jag blev riktigt chockad över var att jag inte tålde ägg eller äggvitan för att va mer extakt. Det trodde jag verkligen inte! Så dags att lägga om min kost igen då. Allting smakar ju så annorlunda nu..
Det kommer säkert ta evigheter nu att lära sig allt, tyckte att det tog tid med laktos - men nu gluten och äggvitan! Aaargh!
Och inatt var det första gången på länge som jag äntligen kunde sova hela natten utan att vaknat 100 gånger på en timme. Ingen mera magont! :D

Jaja, det är ju tur att man ser så ljust på livet ändå. :)


Mamma var ju tvungen att handla igår - hade ju typ inget hemma som jag kunde äta.

trött, trött, trööött ..

Ännu en dag hemma från skolan. Har varit så trött den senaste månaden. Det har tagit ca 3-4 dagar för mig att vila upp mig och ta mig till skolan. På två-tre veckor så har jag varit hemma alla dagar förutom fredagarna. hjäälp!
Betyget är en av sakerna som håller mig hemma från skolan - blir seriöst ihjäl stressad av det. Bara någon nämner betyg så jaa.. - håller nog det för mig själv :  )
Och det andra är att min mage tar livet av mig, jag antar att det är magen som har gjort mig så trött och energilös den senaste månaden. Får så jätte ont efter jag har ätit - *suck* nu igen. :(  (testade att äta glutenfritt i någon dag och det hjälpte faktiskt! För varje gång jag har ätit vanligt bröd (eller nåt med gluten i) så har jag fått så sjukt ont i magen. Men jag hoppas verkligen inte att det är gluten, för då sliter jag! Jag menar, både laktos och gluten?
Sen är det ju bara 16 dagar kvar tills jag ska till Lillestrøm. Får väl försöka att stå ut till dess.

Och det är jullov om en och en halv dag också! Herreguuud, det ska verkligen bli skönt att vila upp sig och inte behöva tänka på skolan. :)


Bilder från februari 09

- photofreak

Fick skoltröjan idag :D Och den blev faktiskt mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Blev rätt nöjd ändå. :)
Jag känner mig dels lite udda i 9b eftersom jag var den enda som valde grå tröja om jag minns helt rätt..
Men jag gillar att inte vara lik alla andra. ^^




Och valde självklart photofreak på armen för det har ju aldrig ändrats och kommer nog inte att göra det heller.
Jag har ju alltid varit fotointresserad. Jag hade ju en massa andra namn att välja på, men kände att det här passade bäst. ;)



svar på kommentar

Jag fick en kommentar förut och den personen undrade vad jag har för kamera.

Jo, jag har Canon EOS 550D, den är en av Canons nyaste. Och jag är verkligen super nöjd med den. Jag har även testat 450D och 500D men eftersom jag är mest van med min 550D så tycker jag den är lätt bäst. Även om de andra är väldigt bra. Man får liksom försöka att hitta en kamera som passar för dig själv. Självklart kostar 550D mer än de tidigare modellerna. Men när jag fick den i maj var den ganska ny och då låg den runt 9000-10 000 kr, men kollade upp det och nu kostar den ca, 7000-8000 kr. Men jag tycker den är värd det, för den är verkligen bra.
Den funkar lika bra för både amatörer och proffsfotografer : )

Lycka till med kameraköpet! :D




Idol byts ut mot X Factor ikväll .

Dålig med bloggning idag - ska försöka blogga mer imorgon. Men har haft rätt så ont i huvudet - idag igen..
Men Jay vann ju Idol igår, som säkert alla fått med sig. Och ikväll så är det X Factor finalen. Det är typ Norges version av Idol :) Hoppas det går bra för Atle ikväll i alla fall. :D



- Idol finalen,

Fler som ska se idol finalen?
Jag hoppas ju på att Jay ska vinna då, han har varit min favorit enda sen början. Hans röst är helt fantastisk. Trodde jag skulle smälta när han sjöng: Like A Prayer. Och jag trodde ännu mer att det skulle skita sig, men han klarade sig ju igenom låten hur bra som helst! : )
Och Minnah är ju min andra favorit i Idol, tycker hon är rätt cool faktiskt.



Vem är/var din favorit i Idol? : ))


nya trenden - att vara osocial

Idag var det faktiskt skönt att komma till skolan även om jag var hur trött som helst, men chill dag i alla fall. Lucia på morgonen, fika i klassrummet efter det. Och bara softa när de andra hade idrott och sen svenska efter det. Åkte hem runt kvart i 11, för då orkade jag verkligen inte mer, var super trött efter bara tre timmar sömn inatt..
Jag brukar ju egentligen inte orka börja förrän vid matten på fredagar, men idag kände jag att det viktigaste var att ta upp kontakten med vännerna igen, man blir inte särskilt social av att bara vara hemma hela tiden.
Så det var kul att se de igen. :D



Men skönt att det är helg nu, vad ska ni bloggläsare göra i helgen? : )

for the first time





Idag mår jag bara skit och huvudet exploderar snart. Japp, idag känns bara allt hemskt.

- från frisk till ME sjuk.

Här kommer min historia från frisk till ME sjuk.

Allt började 17 oktober 2008 då jag trodde att det bara var vanlig influensa. Två veckor hade gått och jag blev inget bättre så det var dags att söka upp läkare. Där togs det några prover och fick svar på att jag kunde haft en lätt form av körtelfeber som var på retur.
Efter 32 dagar hemma från skolan var det dags att försöka med halva dagar.
Jag var fortfarande väldigt yr, ont i övre delen av magen och illamående efter jag ätit och en jobbig huvudvärk.

2009 kom och den 25 januari, hade jag så ont i magen att jag inte kunde stå upprest, jag var blek och yr. Så det var dags för ett läkar besök på akuten i Säffle, men de kunde inte göra mycket så jag blev skickad till akuten i Karlstad. Där blev jag inlagd i några timmar och det togs en massa prover, men de kunde inte hitta något som var fel.
Tiden gick och jag fick bara mer och mer ont i magen.
Fick ingen hjälp här i Töcksfors så började hos en barnläkare i Arvika och han kunde tro att det var magkatarr som jag hade, så fick medicin för det - Men blev bara värre. (Medicinen innehöll laktos..)
Och mars 09 så reste jag med mormor, morfar och min bror till Aten. Där så började jag ta några resetabletter för att inte bli dålig av maten vi åt där, men i stället för att jag blev dålig av maten så fick jag åter igen akut ont i magen. (och de här tabletterna innehöll också laktos..)

Månaderna gick och det blev sommar och jag hade inte blivit ett dugg bättre, var fortfarande lika trött och energilös och hade sjukt ont i magen. Augusti kom och jag började känna mig stressad för skolan. Så några dagar före skolan började var jag på jobb och på lunchen skulle jag dricka iskaffe - som jag fick akut ont i magen av och var nära att svimma. Då förstod vi. Det är laktos jag inte tål!
Så jag började bara äta laktosfritt och magen blev plöstsligt mycket bättre. Jag räknade ut att jag hade varit laktosintolerant i 10 månader utan att vetat om det.

Skolan började och jag började få ännu större frånvaro. Även nu började jag bli ännu mer energilös, blev mer deppig och fick svårt att komma ihåg saker som hade med skolarbetet att göra. Var på flera läkarbesök men fick samma svar hela tiden: DET ÄR PSYKISKT!
Men bättre blev jag ju inte. Så fick tid hos en psykolog i Arvika. Började må mycket bättre psykiskt då, blev mindre deppig och självförtroendet blev på topp. Men det fysiska fortsätte att vara lika dåligt. Och ändå så fick jag höra att det var psykisk, att jag trodde att jag var sjuk. Men helloo! Idioter.. Och så fortsatte det.

Oktober 09 reste jag med mamma och mormor till Polen i några dagar och då på flyget började jag känna av panikattacker. Som jag efter det fått varje gång jag flyger. Och jag har inte tidigare varit flygrädd. Och jag började bara få fler och fler symptomer.

Det blev 2010 och jag hade fortfarande inte blivit bättre. Tröttheten bara fortsatte. Vi visste att det var något fel eftersom jag inte hade blivit något bättre på ett och ett halvt år. Det jag fick höra på de läkarbesöken jag var på, var att tröttheten hade med tonåren att göra. Men nej, det visste jag att det inte var. Eftersom det var så mycket annat som fick mig att bli sjuk så mycket.
Mamma började söka mer på internet, sökte på eftersjukdom för körtelfeber och då kom ME fram. Vi läste igenom det och precis ALLT stämde in på mig. Vi pratade med läkaren i Töcksfors som nekade till det och han fortsätte att säga att det var psykisk, men hur i helvete kan han veta hur jag mår? :O
Våren 2010 tyckte idrottsläraren att det var dags för mig att börja med idrott igen eftersom jag hade normal frånvaro. Jag blev pressad till saker min kropp inte tålde. Och fick ett återfall och blev mer sjuk.
Så den 5 maj fick jag äntligen tid hos en privatläkare i Ski, Norge och då fick jag svar på att det kunde vara ME jag hade. Och jag blev skickad till en specialist i Oslo den 26 juli, och då fick jag diagnosen ME. Det var verkligen skönt att få svar på vad det var för fel på mig, även om det inte var så jätte kul heller.
Jag fick saker som jag skulle jobba på, t.ex som sömnrytmen osv.
Och 9:an kom och jag trodde att allt skulle bli mycket bättre, men har haft en stor frånvaro under hela 9:an och har inte gått hela dagar sedan i september/oktober.

I oktober fick mamma höra om en klinik i Lillestrøm som var specialister inom ME och jag läste väldigt mycket i tidningar om att det var flera som varit ME sjuka som hade blivit friska efter de började gå på Lillestrøm Helseklinikk. Så vi bokade tid och fick tid snabbt. Så den 1 november åkte jag, mamma och mormor till Lillestrøm och där fick jag så mycket svar som hade med ME att göra, och det togs en massa prover, som jag nu väntar svar på. Ska tillbaka den 5 januari så återkommer med hur det gick. :)
Det som har varit mest jobbigt är nog att jag gick från att vara överaktiv till helt energilös. Slutat att va med vänner på fritiden, det är oftast bara i skolan som jag ser de, ja när jag väl är där.. Var också tvungen att sluta spela gitarr för att jag inte hade någon energi alls för lektionerna och jag hade för ont i händerna för att kunna spela.
Min lilla energi som jag har nu är jag tvungen att lägga ner på skolan. Knappt så jag orkar det, för att jag får så mycket press på mig. Och ju mer pressad jag blir, ju mer stressad blir jag, som för till att jag blir mer sjuk.
Jag får som tur hjälp av skolan, men det är inte alla lärare som känner till ME och därför tror de inte på att det är så illa som det är.

Jag vet att det blev väldigt långt men försökte korta ner det så mycket som det gick. Det har ju hänt så himla mycket under bara två år. Det är sjukt att tänka på att livet kan vändas upp och ner så fort. Det gör mig verkligen ledsen när jag tänker tillbaka hur bra allt var före jag blev sjuk. Det enda positiva som har hänt sen jag blev sjuk är att jag har blivit mycket starkare som person. Men jag hade ändå aldrig klarat mig igenom det här om jag inte hade haft min kära familj och de bästa vännerna som finns. ♥ Jag är verkligen tacksam för att de stöttar mig så mycket som de kan. ♥



kreativ bloggare .

Har nu under kvällen hållit på att skriva om min historia från frisk till ME sjuk. Det är nog mitt längsta blogginlägg någonsin. Men kommer lägga upp det imorgon, det är inte riktigt helt klart ännu och jag är för trött för att fortsätta på det nu.
Idag har det inte hänt någonting, har bara sovit och sett på tv. Vaknade med världens jobbigaste huvudvärk - idag igen. *suck* :(

Men ska svara på några kommentarer nu och sen se på film. Inte så mycket annat att göra när man är sjuk.
wow, jag är verkligen en kreativ bloggare..


hey, ugly.. eller sjukling.


Har ni bloggläsare några planer för kvällen? :)

Det är alltid mysigt med ny städat rum

Jag vet att ni är intresserade av att se hela mitt rum ;)



Ett helt vanligt tråkigt rum som jag stortrivs i :D
Ska hitta någon bra film och slänga i mig en massa chips nu. Nyttig, jag vet! :) Så vi bloggas.

Svar om ME

Det är så himla många som frågar mig vad ME är för slags sjukdom. Och eftersom jag får den frågan ganska ofta blir man ganska trött på att svara på det hela tiden, så i stället skriver jag ner det här.

ME eller kronisk trötthetssyndrom är en neurologisk sjukdom. Främst kvinnor drabbas av sjukdomen. Man kan få den efter man har haft en långvarig infektion i kroppen och annat som kirurgiska inngrepp, vaksinationer mm. Man kan också få den av stress. Och det är flera tusen som har den sjukdomen både i Sverige och Norge som jag vet, men det är väldigt svårt att se på en person om den har ME eftersom de ser helt friska ut, det är därför folk tar oss för givet att vi är friska och får mer press på oss än vad vi klarar av. Men när man är som sjukast kan jag lova att det syns att man är sjuk. Men i alla fall..


Vanliga symptomer för ME är:

Influensakänslor
Led och muskelsmärtor, muskelryckningar
Huvudvärk i ny form eller en mer allvarlig grad.
Illamående
Yrsel
Frossa och nattliga svettningar
Halsont som kommer och går
Irriterad tarm, magsmärtor, diarée eller uppblåst mage
Hjärtklappning
Utmattning
Synstörningar
Allergier t.ex för mat, alkhol, kemikalier, läkemedel
Balansproblem
Viktminskning eller viktökning
Kalla händer och fötter
Psykiska problem: Depression, irritabilitet, humörsvängningar, ångest och panikattacker

Jag tror att jag fick med nästan alla symptomer - det finns ju så sjukt många!

Det finns de som blir hårdare drabbade än andra. Man får intolerans mot fysisk aktivitet och man får mer vilbehov. Efter fysisk aktivitet kan symptomerna förvärras. Symptomerna kan komma innan man ens hunnit blinka eller det kan ta upp till 72 timmar.
Man får kognitiva svårigheter, man får mer problem med hjärnan som t.ex att man får svårare att koncentrera sig.
Man har svårt att koncentrera sig länge och man blir lätt distraherad. T.ex friska personer kan tänka på flera saker samtidigt så ett problem med oss som har ME är att korttidsminnet försämras och man kan glömma sånt man har tänkt att göra. Och det här försämras också efter fysisk aktivitet, så man får antingen bestämma sig för att använda sin energi på hjärnan eller musklerna.

 

Några kognitiva svårigheter:

Dåligt korttidsminne
Nedsatt koncentration

Svårigheter med att bearbeta ny information och komma ihåg den
Lätt att distrahera
Otydlig när man pratar, fel val av ord och man kan inte utforma en mening
Svårt att förstå den lättaste matematiken
Dålig förståelse när någon pratar
Klarar inte av när flera pratar samtidigt
Förstår inte skriven text
Svårt att hänga med på Tv eller film
Förrvirrad eller oklar tankverksamhet
Glömmer i vilken ordning saker görs i
Svårigheter att göra val
Stora problem med samtidig tankeprocesser som påverkar att planera och utföra uppgifter som kräver detta
Att tänka och skriva samtidigt är helt omöjligt för vissa

 

Jaa, det är rätt mycket och jag kan väl säga att jag har precis ALLA de här svårigheterna och det är sjukt jobbigt att leva med!

 

Man är extremt överkänslig för ljus, ljud, rörelse, lukt, smak och berörning. Det är som att "filtret i hjärnan" som ska sortera sinnesintryck är ur drift. Och för många sinnesintryck på en gång så kan man uppleva att "hårddisken" kraschar. Och det kan föra till akut huvudvärk (och här snackar vi inte vanlig huvudvärk!) illamående, smärtor i kroppen och i tillägg en enorm utmattning. Ofta kan man ha problem att somna även om man är helt utmattad. Det är som att hjärnan hänger upp sig och det är helt omöjligt att sluta tänka. Och när man äntligen får sova är inte sömnen av det uppfriskande slaget, utan man vaknar ofta utsliten och det tar lång tid före man är helt vaken.

 

Jag hoppas jag fick med det viktigaste, det är väldigt mycket att säga om ME och jag tycker den sjukdomen är väääldigt komplicerad, men hoppas ni förstod något av det. :)
Och det är fler som undrar hur jag fick ME, men det kan jag ta en annan gång, är helt utsliten nu..

 


Sum 41

Om det är ett band som jag inte har lyssnat på evigheter så är det Sum 41. Vad hände egentligen?
Jag var ju helt fast vid de för fyra år sedan, då var Sum 41 typ allt, ringsignal på mobilen, lyssnade på de precis hela tiden helt enkelt.
Så nördar jag musik på Spotify och plötsligt kom jag på att de fortfarande existerar, för de gör det va? :)
Har liksom ingen koll alls, gillar bara deras musik. :D Ni som har sett American Pie filmerna känner säkert igen någon låt. ;)












julkänslor

Det märks att det snart är jul. Julstädning, julljusstakarna som ska upp och en massa bakning. Jag har faktiskt börjat få julkänslor nu eftersom mamma inte har gjort något annat än att baka och lyssna på massa julmusik idag, mysigt är det ju. Men det bästa av allt idag var att när jag kom ner i köket i morse så stod mamma vid spisen och lagade amerikanska pannkakor, mums! :D

Dagen började rätt bra, även om jag var rätt så yr när jag vaknade så trodde jag att det skulle gå över när jag kom till skolan och fick annat att tänka på, men neej då, det blev bara värre så blev hämtad efter bara en timme på skolan för att det bara blev värre, och då är det alltid skönt att komma hem och sova några timmar. :]
Så får se om jag ska till skolan imorgon och har bestämt att jag inte ska på showkvällen imorgon heller, för att inte bli värre.. Tråkigt är det, men är van. :]




sovmorgon

Heey Hey , börjar inte förrän 12:55 i morgon, chill dag med bara samhäll och musik, vem är våran musiklärare nu? För om jag inte har helt fel så har hon nya vi fick i 9:an slutat? Jag har absolut ingen koll, jag har ju bara haft musik två gånger på hela 9:an. Gaalet!
Men är man sjuk så är man.. tyvärr.

Jag läste en blogg förut och hon bloggaren har också ME. Det var helt galet det hon skrev om sin historia om hur hon blev sjuk, det var nästan som att läsa om mig, läskigt var det! Ibland hade det bara varit härligt att träffa någon i min ålder som har samma sjukdom, en kompis till mamma har ju samma sjukdom men det blir liksom inte detsamma som att träffa någon som är min ålder, någon som vet hur jävligt det är att komma bort från skolan och vänner. Någon som vet hur jävlig den sjukdomen är. Det som stör mig är att det är så många som inte tar ME på allvar, att man får mer press på sig än vad man orkar, det gör mig så himla förbannad!

Jaja, får nog hoppa ner i sängen och sova så jag är någorlunda utvilad till imorgon, sweet dreams.




hallåå däär :)

Hallåå däär, tror jag avslutar den korta bloggpausen nu. :)

I alla fall idag så har hela 9:an varit i Karlstad på studieresa och eftersom det hade blivit en allt för lång dag för mig fick jag ledigt, så i stället överraskade mamma mig och min lilla syster med lunch (frukost för min del) på Joe's. Mums!

Och är näästan helt klar med julklapparna också, så fick köpt lite till mig också, t.ex ett par nya pyjamasbyxor på Cubus + att jag fick ett par sjukt goa tofflor/sockar av min kära mor :)



Matchar till 100% också (a)

RSS 2.0